Kurczaczek podduszony

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szeroki i zaskakujący bukiet smakowy ,pasuje do makaronu ,ziemniaczków oraz sam z grzankami polecam!

  • 25 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    1 cebula
    oliwa z oliwek
    3/4 szklanki mleka
    2 sos koperkowo-ziołowy winiary
    1 łyżka bazyli suszonej i tyle samo ziół prowansalskich
    1 płaska łyżka kurkumy
    jeśli macie marynate do mięsa to też szczypte ,a jeśli nie polecam dodać odrobine czerwonej papryki słodkiej oczywiście przyprawy ale nie zadużo
    2 kostki rosołowe
    Do smaku:
    sól
    pieprz (najlepiej świeżo mielony kolorowy)

Kurczaczek podduszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podduszone udka 1. Przydotować duża miskę sałatkową .Do miski wrzuć udka i dodaj wszystkie przyprawy ,cebulę przekruj na pół pokrój w tzw.skrzydełka.
    Wymieszaj i zostaw na 10 minut żeby przeszły smakiem ,następnie całość przeżuć do garnka i doprowadź do wrzenia cały czas mieszając.Kiedy już się zagotuje wlej ok 2 szklanki wody tak żeby pokryć mięso.Duś na wolnym ogniu 25 minut az mięso zmięknie .

Porady

Pierwsza rada : sosu będzie sporo polecam go zagęścić trochę mąką żeby uzyskać zawiesistość . Polecam odlać troche sosu i wrzucić do niego spagetti ugotowane na wpół twardo posypać serenm (gouga,parmezan,mozarella). Samego kurczaka możesz podać z ziemniaczkami purre oczywiście tłuczone z dodatkiem mleka i łyżką masła .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy