kulki z zielonych śledzi w zalewie

4.46 (195 ocen)

  • 60 min

Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg zielonych śledzi
    2 jajka
    4-5 łyżek bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól
    pieprz
    bułka tarta do smażenia
    tłuszcz do smażenia
    na zalewę:
    1 litr wody
    1 szklanka octu
    płaska łyżka soli
    2 łyżki cukru
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
    2 cebule
Wystaw ocenę:

4.46 (195 ocen)

Kulki z zielonych śledzi w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wypłukać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, starty czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Bułki tartej dodać tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka aby dało się formować kulki. Mokrymi rękami lepić kulki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju, przełożyć do dużego słoja lub innego zamykanego naczynia.
  • 2. Wodę zagotować. Cebulę pokroić w piórka i włożyć do wody. Dodać resztę składników i gotować kilka minut. Wystudzić. Zimną zalewą zalać kulki, zamknąć i wstawić do lodówki. Nadają się do jedzenia po około 3 dniach, ale spokojnie mogą stać w lodówce nawet kilka tygodni.

Porady

Gdyby ktoś nie wiedział, zielone śledzie można kupić w sklepach rybnych (w supermarketach nie spotkałam), nie są mocno nasolone więc nie trzeba ich moczyć. Niestety nie można ich długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie Zalewa Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować