KULKI Z MINTAJA W ZALEWIE OCTOWEJ

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Delikatne i smaczna przekąska z ryb. Przepis oczywiście sprawdzony od mojej mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI na około 4 słoiki 0,5 l:

    1 kg fileta z mintaja

    1 duża bułka czerstwa

    jajko

    sól, pieprz

    2-3 łyżki bułki tartej + 1 szklanka do obtaczania kulek

    0,5 litra oleju do smażenia



    ZALEWA:

    1 litr wody

    0,5 szklanki octu spirytusowego 10%

    1 łyżka soli

    3-4 łyżki cukru

    ziele angielski

    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kulki z mintaja w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KULKI Z MINTAJA W ZALEWIE OCTOWEJ 1. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do jednego garnka i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Filet z mintaja odmrażamy i odsączamy z wody - mielimy na maszynce o średnich oczkach wraz z namoczoną wcześniej i odsączoną bułką czerstwą
  • 3. Do zmielonego farszu wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy - mieszamy wszystko.
  • 4. Z farszu formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej.
  • KULKI Z MINTAJA W ZALEWIE OCTOWEJ 5. Smażymy na głębokim oleju lub w frytkownicy na złoty kolor. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 6. Wystudzone kulki przekładamy do słoików i zalewamy wystudzoną zalewą.
  • 7. Zakręcamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na min. 3dni aż dojdą:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Ci to danie, spróbuj też innych naszych przepisów z mintajem. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować