Kulki z krewetek i kasztanów wodnych

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tajwan: Kulki z krewetek i kasztanów wodnych

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki: 45 dekagramów
    - kasztany wodne (drobno posiekane): 4 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - cebula dymka (posiekana): 4 sztuki
    - imbir (tarty): 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - skrobia kukurydziana: 4 łyżeczki

Kulki z krewetek i kasztanów wodnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasztany wodne 1. Krewetki obrać, umyć i osuszyć. Bardzo drobno posiekać i rozetrzeć na pastę. Dodać kasztany i ponownie utrzeć na pastę. Dodać jajko, dymkę, imbir oraz sól. Wymieszać. Posypać skrobią i ponownie wymieszać. Łyżką nabierać masę i formować z niej kulki. Kulki można ugotować lub usmażyć na oleju. Podaje się je np. z sosem hoisin lub dymką.
  • Sos hoisin 2. Sos hoisin - wersja domowa:
    SKŁADNIKI: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki masła orzechowego lub pasty z czarnej fasoli, 1 łyżka miodu lub melasy lub brązowego cukru, 2 łyżeczki octu winnego, 1/8 łyżeczki granulowanego czosnku, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 20 kropli chińskiego ostrego sosu, habenero lub jalepeno, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu.
    SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy