• kulki ryżowe z mięsem

    Dodane przez: PolskaGotuje

  • kulki ryżowe z farszem z mięsa mielonego,groszku i sera żołtego,możemy podawać na obiad lub jako przystawke

  • Składniki

    - ryż w woreczku 100g: 4 sztuki
    - mięso mielone: 500 gramów
    - groszek konserwowy odcedzony: 1 szklanka
    - Ser żółty /Gouda/ (starty na tarce): 0.5 szklanki
    - jajka na twardo pokrojone w kosteczkę (można zetrzeć na tarce): 3 sztuki
    - przyprawy:sól,pieprz,vegeta: 2 szczypty
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - cebula mała: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - bułka tarta ( do panierowania): 0.5 szklanki

  • Sposób przygotowania

    1.
    ryż - krok 1

    Ryz gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu,potem studzimy

    2.
    farsz mięsny - krok 2

    Na patelni rozgrzewamy troche oleju dodajemy cebule lekko dusimy,dodajemy mięso mielone,potem czosnek,dalej dusimy i na koniec dodajemy groszek ,ser żółty jajka pokrojone w kostkę

    3.
    formowanie kulek - krok 3

    do ryżu dodajemy łyżkę koncentratu,dobrze wyrabiamy i na dłoni formujemy kulki w formie stożka w środek wkładamy farsz

    4.
    stożki obtoczone w bułce tartej - krok 4

    obtaczamy w bułce tartej

    5.
    smażenie kulek - krok 5

    smażymy w dobrze rozgrzanym oleju w głębokim naczyniu(tak jak pączki)około 10min na rumiano.Możemy podawać z sosem pomidorowym

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zima, obiad, wiosna, jesień, kolacja we dwoje, PRZYJĘCIE DLA DZIECI, konkurs_ryz
  • 0 komentarzy

Dodane przez: PolskaGotuje

PolskaGotuje 7070

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-16T15:55:49+01:00

447 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »