kulki ryżowe z mięsem

4.5 (189 ocen)

  • Trudny

kulki ryżowe z farszem z mięsa mielonego,groszku i sera żołtego,możemy podawać na obiad lub jako przystawke

  • Trudny

Składniki:

  • - ryż w woreczku 100g: 4 sztuki
    - mięso mielone: 500 gramów
    - groszek konserwowy odcedzony: 1 szklanka
    - Ser żółty /Gouda/ (starty na tarce): 0.5 szklanki
    - jajka na twardo pokrojone w kosteczkę (można zetrzeć na tarce): 3 sztuki
    - przyprawy:sól,pieprz,vegeta: 2 szczypty
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - cebula mała: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - bułka tarta ( do panierowania): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kulki ryżowe z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż 1. Ryz gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu,potem studzimy
  • farsz mięsny 2. Na patelni rozgrzewamy troche oleju dodajemy cebule lekko dusimy,dodajemy mięso mielone,potem czosnek,dalej dusimy i na koniec dodajemy groszek ,ser żółty jajka pokrojone w kostkę
  • formowanie kulek 3. do ryżu dodajemy łyżkę koncentratu,dobrze wyrabiamy i na dłoni formujemy kulki w formie stożka w środek wkładamy farsz
  • stożki obtoczone w bułce tartej 4. obtaczamy w bułce tartej
  • smażenie kulek 5. smażymy w dobrze rozgrzanym oleju w głębokim naczyniu(tak jak pączki)około 10min na rumiano.Możemy podawać z sosem pomidorowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować