Kulki mielone z płatkami owsianymi

4.5 (153 ocen)

  • 40 min

Mięso mielone bez dodawania jajka. Warte wypróbowania.

  • 40 min

Składniki:

  • 500g szynkowego lub innego mięsa przemielonego w maszynce
    2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
    1/2 szkl wrzącej wody
    mała cebulka
    1/2 papryki czerwonej
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kulki mielone z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Odstawić, by wchłonęły wodę i wystygły.
  • 2. Mięso mielimy przez maszynkę.
  • 3. Cebulkę drobniutko kroimy. Podobnie postepujemy z papryką i czosnkiem. Tego ewentualnie możemy przecisnąć przez praskę do czosnku.
  • 4. Mięso mielone mieszamy z cebulką, papryką, czosnkiem, płatkami owsianymi, solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinkę surowej kaszy manny.
  • 5. Obsmażone mięso przekładamy do żaroodpornej formy i zapiekamy w piekarniku ok 30 minut. Ważne jest by nie przykrywać niczym formy z kulkami.
  • 6. Mokrymi dłońmi formujemu kulki. Obtaczamy je w bułce tartej, choć nie jest to konieczność. Można tę czynność pominąć i od razu obsmażyć kulki na rozgrzanym tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować