Kulki labneh (w oleju z dodatkami)

0 (0 ocen)

  • 83 godz. 20 min

Kulki jogurtowe, które idealnie rozsmarowują się na świeżym pieczywie - czy też tostach. Pasują do sałatek ze świeżych warzyw, ziemniaków i potraw z grilla. Jeśli do oleju dodamy sok z cytryny lub ocet balsamiczny - otrzymamy pyszny i oryginalny sos do sałatek. W lodówce przestoją nawet 3 tygodnie

  • 83 godz. 20 min

Składniki:

  • (Proporcje na 1 słoik o pojemności 500 ml)
    Serek:
    700g jogurtu greckiego (2 opakowania po 350g)
    Dodatkowo:
    sól do smaku
    czarnuszka
    papryka w proszku
    lubczyk suszony
    Zalewa:
    olej rzepakowy
    2 ząbki czosnku
    1 suszony pomidor
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kulki

Kulki labneh (w oleju z dodatkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serek. 1. Sitko ustawić na misce (aby nie dotykało dna), wycielić pieluszką tetrową, ściereczką lub podwójnie złożoną gazą (użyłam pieluszki), przelać jogurty, zwinąć pieluszką/ściereczką/gazą i wstawić do lodówki na 3-5 dni.
  • Kulki. 2. Po tym czasie serek doprawić solą, wymieszać i uformować z niego kulki (o dowolnej wielkości).
    Każdą kulkę obtoczyć w przyprawach, ziołach lub zostawić bez dodatków.
    (Do środka można włożyć np. oliwkę.)
  • image-1ktrswn 3. Na dnie słoika ułożyć pokrojonego pomidora, ząbki czosnku i do połowy wypełnić oliwą.
    Kulki układać ciasno i warstwami.
    Całość zalać olejem - aby pokrywała wszystkie składniki.
    Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  • 4. Kulki najlepiej smakują po 2-3 dniach.

Porady

Kulki mogą pozostać naturalne. Można też użyć ulubionych przypraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Olej Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować