Kulki a'la oponki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Moja mama robiła je zawsze, kiedy zapraszała wnuki do siebie.

  • 20 min

Składniki:

  • 25 dag twarogu
    25 dag mąki pszennej
    2 żółtka
    1 płaska łyżka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżka octu
    2 łyżki cukru
    Okolo 3 łyżki cukru pudru do posylania kulek
    Około 1 łyżeczka cynamonu
    2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy lub smalcu do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Kulki

Kulki a'la oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielic w blenderze (można robić bez mielenia) na gladko, dodać pozostale skladniki i wyrobić ciasto. Ma być miękkie jak ciastolina, trochę wolniejsze niż na pierogi, ale nie może kleić się do rąk. Rozwałkować na około 1.5 cm i kieliszkiem wykroić kółeczka. Olej rozgrzać tak, aby włożone kulki w ciagu trzech sekund wypływałyna wierch i smazyc obu stron jak pączki. Odsączyć na papierze i posypać cukrem pudrem z cynamonem. Smacznego.

Porady

Jeżeli tluszcz jest rozgrzany prawidłowo kulki smażą sie okolo 10 sekund z każdej strony a kolor jest złocisty. Jezeli za szybko sie rumienią zmniejsz płomień lub moc palnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować