Kulicz - rosyjska baba paschalna

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kulicz jest przygotowywany na Wschodzie zawsze na kilka dni przed Wielkanocą. Babka jest bardzo puszysta, lekka, z dużą ilością rodzynek:)

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1 kilogram
    - świeże drożdże: 60 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - woda: 0.5 szklanki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - żółtka: 4 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - masło: 300 gramów
    - wanilia: 1 szczypta
    - rodzynki: 170 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kulicz - rosyjska baba paschalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulicz 1. Całe jajka i żółtka wymieszać z cukrem i dobrze ubić. Przed dodaniem do pozostałej masy lekko podgrzać (do 35 stopni). Wyrośnięte drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Nie przestając mieszać, dodawać masę jajeczną. Uzyskaną masę postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy masa się podwoi, dodawać partiami pozostałe składniki - roztopiony ciepły tłuszcz, wanilię i mąkę. Ciasto nie powinno być bardzo gęste, bo będzie długo wyrastać. Dokładnie wyrobić ciasto (mikserem lub rózgą) tak, aby odstawało od ścianek naczynia i rąk. Następnie dodać rodzynki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, przełożyć do dużej formy (25 cm x 40 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub okruchami ciastek. Gdy baba podrośnie do 3/4 wysokości formy, posmarować ubitym jajkiem i bardzo delikatnie wstawiać do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika na 40 - 60 minut w zależności od wielkości formy).
  • Kulicz 2. Ostudzoną babę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować