Kuleczki ziemniaczane z klopsikami i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone indycze doprawić solą, pieprzem, wymieszać z kaszą manną i jajkiem. Wyrobić na gładką masę. Następnie uformować niewielkie kuleczki i wrzucić na wrzącą wodę (około litra wody). Pod koniec gotowania wlać rozprowadzoną w wodzie łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej. Doprawić solą i pieprzem dodać skrojony koperek i na koniec dodać łyżkę śmietany.
2.Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki zmielić, dodać jajko i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko wyrobić na gładką masę i uformować kuleczki. Następnie kuleczki obtoczyć w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
3.Pomidora pokroić, doprawić i ułożyć wszystko na talerzu. Klopsika posypać koperkiem.
Komentarze