Kuleczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na delikatne, mięciutkie i niezwykle smakowite kuleczki ziemniaczane, które będą świetną przekąską serwowaną z ulubionym sosem. Kuleczki sprawdzą się także jako węglowodanowy dodatek do dania głównego lub zupy. Świetnie smakują w towarzystwie mięsa, ryb oraz świeżych warzyw.

  • 60 min

Składniki:

  • - 5 dużych ziemniaków
    - 1 cebula biała
    - 1 jajko
    - 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    - 1 plaster masła
    - sól i pieprz
    - olej rzepakowy

    PANIERKA:
    - 2 łyżki bułki tartej
    - 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kuleczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy ją na maśle. Ugotowane ziemniaki rozbijamy tłuczkiem na gładkie puree, dodajemy cebulkę, przyprawę do ziemniaków, łyżeczkę masła, sól i świeżo zmielony pieprz. Masę delikatnie studzimy, tak aby podczas formowania kulek nie parzyła nas w dłonie, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
  • 2. Porcje masy formujemy w dłoniach wysmarowanych olejem rzepakowym na kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z mąką pełnoziarnistą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 20 minut do lekkiego zarumienienia. Kuleczki przez pieczeniem możemy dodatkowo spryskać olejem rzepakowym. Życzę smacznego! :)


Porady

Gotowe kuleczki podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie komponują się z ostrym sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować