Wśród różnego rodzaju sałatek może Was zainteresować prosta i szybka nieprzeciętna przystawka - w sam raz jako dodatek do np. grillowanych mięs, albo jako biało-czerwona zakąska na mecze Euro :)
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
- mini kulki mozzarelli: 10 sztuk
- rukola: 1 opakowanie
- koperek: 1 pęczek
- szczypiorek: 1 pęczek
- sól: 1 szczypta
- oliwa lub tłoczony na zimno świeży olej lniany (Użyłam zimno tłoczonego nieoczyszczonego oleju lnianego wysokolinolenowego - zawiera ok. 50% kwasów omega-3, 18% kwasów omega-6 i 20% kwasów omega-9): 30 mililitrów
Kuleczki z mozzarelli i pomidorków koktajlowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki i mozzarellę kroimy na połówki. Połówki pomidorków składamy z połówkami mozzarelli, owijamy liściem rukoli i spinamy wykałaczką. Oliwę lub olej lniany mieszamy z solą, posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy małe przekąski lub maczamy tuż przed spożyciem.
Jeśli jednak nie skusicie się na taką specjalną super zdrowotną odmianę oleju lnianego dostępną w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością, to możecie zaopatrzyć się w również zdrowy, ale bardziej dostępny i wytrzymały zimno tłoczony olej lniany niskolinolenowy (ok. 2% kwasu omega-3). Tak czy siak olej lniany polecam zawsze - to samo zdrowie i można go używać na zimno do wielu ulubionych surówek i dań.
Przepis ten opublikowałam już wcześniej na swoim blogu Smaczniutkie.pl jednak teraz polecam go gorąco jako biało-czerwoną zakąskę na mecze Euro 2012 z udziałem Polaków :)
Komentarze