Kuleczki z czerwonej soczewicy

4.5 (143 ocen)

  • Łatwy

Świetny pomysł na wegeteriańską, zdrową przekąskę.

  • Łatwy

Składniki:

  • - czerwona soczewica: 250 gramów
    - jajka na twardo: 3 sztuki
    - jajko surowe: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - kumin mielony: 1 łyżeczka
    - chleb żytni tarty: 5 łyżek
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki
    - olej do smażenia: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kuleczki z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i blendujemy na drobną masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem około 4 minuty i dodajemy do soczewicy. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę doprawiamy przecierem pomidorowym, sosem sojowym, kuminem, solą, pierzem. Następnie dodajemy pokrojone drobno ugotowane na twardo jajka, wbijamy surowe jajko i wsypujemy 3 łyżki tartego chleba żytniego (pozostałe 2 zostawiamy na panierowanie) . Z tej masy formujemy kuleczki, obtaczamy lekko w żytnim chlebie. Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju do zarumieniania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować