Kuleczki z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i blendujemy na drobną masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem około 4 minuty i dodajemy do soczewicy. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę doprawiamy przecierem pomidorowym, sosem sojowym, kuminem, solą, pierzem. Następnie dodajemy pokrojone drobno ugotowane na twardo jajka, wbijamy surowe jajko i wsypujemy 3 łyżki tartego chleba żytniego (pozostałe 2 zostawiamy na panierowanie) . Z tej masy formujemy kuleczki, obtaczamy lekko w żytnim chlebie. Smażymy na patelni z niewielką ilością oleju do zarumieniania.
Komentarze