Kuleczki z bułeczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Większość czasu wypełniają mi synkowie: Mateuszek, Michałek i Bartoszek. Kuleczki, choć trochępracochłonne, są też oryginalne.

  • 30 min

Składniki:

  • ● ok. 1/2 kg bułki (wcześniej pokrojonej w kostkę i suszonej)
    ● 16 dag tłuszczu
    ● 5 jajek
    ● 18 dag mąki
    ● 750 ml mleka
    ● sól
    ● pieprz
    ● duża cebula
    ● natka pietruszki
    ● op. sosu pieczarkowego

Kuleczki z bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kuleczki z bułeczki 1. W podgrzanym mleku roztapiamy
    tłuszcz. Studzimy i mieszamy z jajkami. Zalewamy
    bułkę, mieszamyi odstawiamy
    na 10 minut.
  • Kuleczki z bułeczki 2. Cebulę obieramy i szklimy.
    Natkę myjemy i siekamy. Dodajemy
    do bułki wraz z mąką
    (ewentualnie wlewamy więcej
    mleka). Formujemy kulki wielkości
    małych pączków i gotujemy
    w osolonej wodzie ok. 10
    minut. Sos przygotowujemy
    według przepisu na opakowaniu.
    Polewamy kuleczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy