Większość czasu wypełniają mi synkowie: Mateuszek, Michałek i Bartoszek. Kuleczki, choć trochępracochłonne, są też oryginalne.
30 min
Składniki:
● ok. 1/2 kg bułki (wcześniej pokrojonej w kostkę i suszonej)
● 16 dag tłuszczu
● 5 jajek
● 18 dag mąki
● 750 ml mleka
● sól
● pieprz
● duża cebula
● natka pietruszki
● op. sosu pieczarkowego
Kuleczki z bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W podgrzanym mleku roztapiamy
tłuszcz. Studzimy i mieszamy z jajkami. Zalewamy
bułkę, mieszamyi odstawiamy
na 10 minut.
2.Cebulę obieramy i szklimy.
Natkę myjemy i siekamy. Dodajemy
do bułki wraz z mąką
(ewentualnie wlewamy więcej
mleka). Formujemy kulki wielkości
małych pączków i gotujemy
w osolonej wodzie ok. 10
minut. Sos przygotowujemy
według przepisu na opakowaniu.
Polewamy kuleczki.
Komentarze