Kuleczki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zagotować zgodnie z informacją na pudełku w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej,liści laurowych i ziela angielskiego. W tym czasie kiedy ryż będzie się gotował możemy przygotować sos. Do garnka wlewamy wodę-dodajemy przecier pomidorowy,pokrojoną i wcześniej podsmażoną cebulkę,oraz czosnek.Jeśli sos jest zbyt rzadki dodajemy mąki pszennej.Następnie pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.Przyprawiamy do smaku.Kiedy ryż będzie już gotowy-odkładamy go do wystygnięcia. Kolejno wrzucamy go do miski dodając czosnek,szczypiorek,cebulę przyprawy i dwa jajka.Formujemy kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.Następnie smażymy na patelni i podajemy z sosem...
Porady
Radzę zmienić olej przy smażeniu kolejnej porcji bo bułka tarta lubi się przypalać i wtedy kotleciki wychodzą niesmaczne
Komentarze