Kuleczki ryżowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Świetny sposób na lekki obiad.Jakaś odmiana od dobrze nam znanych ziemniaków ;)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kostka bulionowa-najlepiej warzywna
    3 woreczki ryżu
    3 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 jajka
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    trochę pokrojonego szczypiorku-wedle uznania
    słodka papryka w proszku
    sól, pieprz
    bułka tarta
    olej do smażenia
    Sos:
    10 dag cebuli (1 średnia)
    2 ząbki czosnku
    2 pełne łyżki mąki pszennej
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    papryka konserwowa
    pomidory,mogą być w puszce ale lepsze świeże
    bazylia oregano słodka papryka w proszku sól pieprz i inne przyprawy wedle uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kuleczki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż z dodatkami 1. Ryż zagotować zgodnie z informacją na pudełku w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej,liści laurowych i ziela angielskiego. W tym czasie kiedy ryż będzie się gotował możemy przygotować sos. Do garnka wlewamy wodę-dodajemy przecier pomidorowy,pokrojoną i wcześniej podsmażoną cebulkę,oraz czosnek.Jeśli sos jest zbyt rzadki dodajemy mąki pszennej.Następnie pokrojone w kostkę pomidory i paprykę.Przyprawiamy do smaku.Kiedy ryż będzie już gotowy-odkładamy go do wystygnięcia. Kolejno wrzucamy go do miski dodając czosnek,szczypiorek,cebulę przyprawy i dwa jajka.Formujemy kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.Następnie smażymy na patelni i podajemy z sosem...

Porady

Radzę zmienić olej przy smażeniu kolejnej porcji bo bułka tarta lubi się przypalać i wtedy kotleciki wychodzą niesmaczne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować