Kuleczki rybne w zalewie

4.5 (183 ocen)

Takie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem.

Składniki:



  • 500 g fileta z morszczuka lub dorsza
    1 jajka
    1 średnia cebula
    sól, pieprz do smaku
    bułka tarta do panierowania
    olej rzepakowy do smażenia
    Zalewa
    5 łyżek cukru
    1 litr wody
    2 cebule
    3 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    3 kulki pieprzu czarnego
    5 ziarenek kolendry
    sól do smaku
    0,5 szkl octu 10%

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Kuleczki rybne w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju. Cukier przypalić w garnku, wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Zagotować i gotować około 5-10 minut na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka. Doprawić i odłożyć do wystudzenia. W szklanym naczyniu zalać usmażone kulki rybne i odłożyć do lodówki najlepiej na cały dzień by kulki wchłonęły trochę zalewy i by przegryzły się smaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować