Kuleczki mięsne w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (167 ocen)

  • 15 min

Pierwszy raz to danie zrobiła moja mama, od tamtej pory gości u nas regularnie.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    ½ kg mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego)

    1 jajko,

    2 ząbki czosnku,

    Sól, pieprz,

    Olej do smażenia

    Sos:

    1 mały słoik papryki marynowanej,

    1 mały słoik ogórków marynowanych,

    20 dag pieczarek,

    1 cebula

    2 słoiczki sosu słodko-kwaśnego
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kuleczki mięsne w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso łączymy z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy na jednolitą masę. Formujemy z mięsa małe kulki i smażymy na patelni z każdej strony. Usmażone odkładamy do miski.
  • 2. Następnie przygotowujemy sos. Paprykę marynowaną, ogórki konserwowe kroimy w paski. Na dużej patelni wlewamy olej i smażymy cebulę pokrojona w kostkę i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Podsmażamy około 10 minut i dodajemy ogórki, dalej podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy paprykę marynowaną i sos słodko-kwaśny – można dodać trochę soku pomidorowego ( pół szklanki)
  • kulki z ryżem 3. Całość mieszamy i dusimy po zagotowaniu około 2 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy kulki mięsne i zagotowujemy.

    Kulki podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować