Kuleczki mięsne w sosie pomidorowym

4.5 (163 ocen)

mięciutkie klopsiki w pomidorach

Składniki:

  • * 0,5 kg mięsa wieprzowego
    * 1 duża cebula
    * odrobina czosnku granulowanego
    * sól
    * pieprz
    * ok. 100 g bułki tartej
    * 2 jajka
    * 1 mały koncentrat
    * 4 łyżki mąki
    * 100ml śmietany 18%
    * woda
    * maggi
    * 1 liść laurowy
    * 1 ziele angielskie
    * szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kuleczki mięsne w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso i cebulę mielimy. Dodajemy jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek i wyrabiamy masę.
  • 2. Formujemy małe kuleczki. Zagotowujemy wywar na kulki z odrobiną maggi, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, cukier, sól i pieprz do smaku.
  • 3.
    Do gotującego się wywaru wrzucamy kulki, gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Gdy są miękkie wyjmujemy łyżką cedzakową i przygotowujemy sos.

  • 4.
    Dodajemy koncentrat i mąkę rozrobioną ze śmietaną, doprawiamy do smaku. Wkładamy do sosu kulki i zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować