Kuleczki Kalafiorowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybki i prosty obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 średni kalafior
    3 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    2 łyżki mąki
    100g startego parmezanu
    sól
    pieprz
    olej
    Sos: 180g. gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, odrobina soku z cytryny, sól, pieprz

Kuleczki kalafiorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy przez 15min. Po ugotowaniu odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia, w tym czasie przygotowujemy panierkę. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy parmezan, sól i pieprz do smaku. Panierka musi być nieco gęsta, jeśli jest zbyt rzadka, należy podsypać odrobinę więcej bułki tartej. Przestudzony kalafior dokładnie obklejamy panierką i smażymy na rozgrzanym głębokim oleju do momentu zarumienienia się kuleczek.
  • 2. Sos śmietanowy:
    Śmietanę lub jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na 15min.

Komentarze

Podobne przepisy