Kuleczki drożdżowe z ziemniakami i niespodzaianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pączki z dodatkiem ziemniaków piekłam pierwszy raz. Wyszły wspaniale i stały się hitem moich wypieków drożdżowych. Polecam wszystkim smakoszom produktów smażonych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg żółtych, ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków
    1/3 kostki masła lub margaryny
    2 czubate łyżki cukru
    2 żółtka
    5 dag drożdży
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli do smaku
    około 60 dag mąki
    cukier puder do otoczenia kulek
    smalec + olej do smażenia
    1 czubata łyżka rodzynek
    1/2 szklanki wydrylowanych wiśni
    2 łyżki rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kuleczki drożdżowe z ziemniakami i niespodzaianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przetarte ziemniaki, 3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżeczka cukru i trochę mleka wrzucić do miski - delikatnie wymieszać , pozostawić do wyrośnięcia. Wydrylowane, odciśnięte wiśnie i rodzynki namoczyć w rumie. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić na gęste sprężyste ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Wiśnie i rodzynki odsączyć na sitku. Gdy ciasto podwoi swoją objętość - formować ręcznie małe kulki wkładając w środek wiśnie lub rodzynki. Tłuszcze połączyć, podgrzać do temperatury pieczenia i smażyć kulki na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzone obtoczyć grubo w cukrze pudrze.

Porady

Kuleczki można nadziać również suszoną żurawiną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować