Pączki z dodatkiem ziemniaków piekłam pierwszy raz. Wyszły wspaniale i stały się hitem moich wypieków drożdżowych. Polecam wszystkim smakoszom produktów smażonych.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:
1/2 kg żółtych, ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków
1/3 kostki masła lub margaryny
2 czubate łyżki cukru
2 żółtka
5 dag drożdży
2/3 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli do smaku
około 60 dag mąki
cukier puder do otoczenia kulek
smalec + olej do smażenia
1 czubata łyżka rodzynek
1/2 szklanki wydrylowanych wiśni
2 łyżki rumu
Kuleczki drożdżowe z ziemniakami i niespodzaianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przetarte ziemniaki, 3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżeczka cukru i trochę mleka wrzucić do miski - delikatnie wymieszać , pozostawić do wyrośnięcia. Wydrylowane, odciśnięte wiśnie i rodzynki namoczyć w rumie. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić na gęste sprężyste ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Wiśnie i rodzynki odsączyć na sitku. Gdy ciasto podwoi swoją objętość - formować ręcznie małe kulki wkładając w środek wiśnie lub rodzynki. Tłuszcze połączyć, podgrzać do temperatury pieczenia i smażyć kulki na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzone obtoczyć grubo w cukrze pudrze.
Komentarze