Kulebiaki - kapuśniaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kulebiaki - pyszna przekąska solo lub dodatek do czerwonego barszczu.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto francuskie,
    150 g pieczarek,
    200 g kiszonej kapusty,
    2 cebule,
    1 jajko,
    kostka rosołowa wołowa,
    majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz,
    olej.

Kulebiaki - kapuśniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy, pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju podsmażamy cebulę i dodajemy pieczarki i smażymy aż pieczarki zmiękną. Kapustę płuczemy i siekamy. kapustę gotujemy, dodajemy przyprawy i kostkę wołową. Gotujemy aż większość wody odparuje i dodajemy pieczarki z cebulką. Gotujemy na wolnym ogniu i finalnie doprawiamy do smaku. Jeżeli kapusta jest już gotowa odcedzamy ją. Ciasto kroimy na prostokąty, nakładamy farsz i przy pomocy widelca zlepiamy brzegi. Kulebiaki smarujemy rozkłóconym jajkiem i widelcem robimy dziurki w kulebiakach. Pieczemy w około 190 st. C do momentu zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy