Kulebiak

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

drożdzowy zawijaniec z kapustą i grzybami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki
    1 szkl mleka
    30 g drożdży
    50 g oleju
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    nadzienie
    1 kg kapusty kiszonej
    1 duża cebula
    1 marchewka
    garść
    szczypta kminku
    sól
    pieprz ziołowy staropolski
    3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
    wywar z grzybków
    woda do podlania
    1 jajko

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar,Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.

    Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.

    Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części , z jednej i drugiej odciąć kawałeczek wielkości brzoskwinki na dekoracje. Resztę ciasta rozwałkować, równomiernie rozprowadzić kapustę i zwinąć dwa kulebiaki.(Ja zrobiłam dwa różnej wielkości) Kulebiaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.Odłożone kawałeczki ciasta rozwałkować i wyciąć dekoracje (dowolne) . Po przyklejeniu posmarować je również rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 170 st na ok 30- 35 min. po 10 min można zmniejszyć temperaturę do 150st. Na kulebiaku zrobić 2-3 otwory by parował przez nie w czasie pieczenia i nie pękł
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować