Kulebiak

5 (151 ocen)

  • 60 min

Idealny na Wigilię.

  • 60 min

Składniki:

  • miruna lub inna ryba (filet bez skóry) 4 płaty
    włoszczyzna bez kapusty
    sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
    szpinak mrożony 4-6 wałeczków
    ciasto francuskie gotowego (ok. 300 g)
    masło 2 łyżki
    czosnek 3 ząbki
    kawałek papryczki ostrej chili
    sól
    jajo 1
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Kulebiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie szpinaku do kulebiaka. 1. Na patelni rozgrzać masło, dodać zmiażdżony lub posiekany czosnek i skruszoną chili, lekko poddusić, dodać szpinak, przyprawić solą, odparować kilka minut, wystudzić.
  • Gotowanie ryby do kulebiaka. 2. Oczyszczoną włoszczyznę zalać wodą, dodać przyprawy, ugotować. Ok. 10 minut przed końcem dodać porcje ryby. Mirunę wyjąć, osączyć.
  • Przygotowanie kulebiaka. 3. Podłużną blaszkę (32x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na tym pas ciasta francuskiego, by zakrywało boki. Wyłożyć szpinak a na nim mirunę.
  • Upieczony kulebiak. 4. Przykryć ciastem, zlepić boki. Górną część ciasta naciąć kilka razy. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Jeśli zostanie kawałek ciasta – można wyciąć ozdobne gwiazdki itp. ułożyć na kulebiaku. Całość można posypać makiem lub sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

4.5 (170 ocen)

Kulebiak

To może cię zainteresować