Kulebiaczki z kapustą i grzybami

4.5 (187 ocen)

Mniejsza wersja kulebiaka, mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione aromatycznym farszem. A jeśli jesteś bardzo zabiegana będą dobrą alternatywą dla pracochłonnych pierogów, bo farsz jest taki sam. Najlepiej smakują z domowym, czerwonym barszczem.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki orkiszowej półrazowej (typ 1050) lub pszennej
    2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
    70 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    250 ml ciepłego mleka

    Farsz:
    500 g kapusty kiszonej
    2 marchewki
    3 duże garście suszonych grzybów
    1 cebula
    2 liście laurowe
    3-4 kulki jałowca
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju do smażenia

    rozbełtane jajko do smarowania
    mak i sezam do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Kulebiaczki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na 2 godziny. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę i razem chwilkę smażymy. Dodajemy kapustę i smażymy ją ok. 5-8 minut, często mieszając.
  • 2. Grzyby wraz z wodą w której się moczyły obgotowujemy 15-20 minut. Odcedzamy a wodę wlewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i również dodajemy do kapusty. Wrzucamy liście laurowe, rozgniecione kulki jałowca i dusimy aż kapusta zmiękknie. Możemy podlewać wodą gdyby za mocno wyparowała, ale na sam koniec musimy ją całkowicie odparować bo farsz nie może być zbyt mokry.
  • 3. Na ciasto mieszamy w misce przesianą mąkę z drożdżami, wlewamy ciepłe mleko, wbijamy jajko i dodajemy masło, doprawiamy cukrem i solą. Ciasto zagniatamy, można robotem albo ręcznie. Ciasto musi być elastyczne i odchodzić od rąk. Zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • 4. Z ugotowanej i przestudzonej kapusty wyciągamy liście laurowe, doprawiamy ją solą i pieprzem.
  • Nałożenie farszu na ciasto 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Każdą rozwałkowujemy na długi prostokąt. Na środek kładziemy farsz i zwijamy dłuższym brzegiem.
  • Kulebiaczki przed pieczeniem 6. Kroimy na 3-4 cm kawałki i układamy na blaszce. Każdy kulebiak smarujemy jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Zostawiamy do wyrośnięcia.
  • 7. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Kulebiaki pieczemy przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Mak Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować