kule twarogowe z cynamonowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smakują podobnie jak klasyczne oponki serowe, jednak są delikatniejsze w strukturze.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 gramów twarogu półtłustego (najzwyklejszego w kostce)
    1 jajo
    2 płaskie łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu
    5 - 6 kopiastych łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
    szczypta soli
    lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki ciepłej wody
    cynamon wg uznania
    lub
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka wody
    1 łyżka soku z cytryny

    dodatkowo:
    około 0,4 litra oleju do smażenia (użyłam rzepakowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kule twarogowe z cynamonowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xx 1. Twaróg gnieciemy porządnie widelcem, następnie wysypujemy go na blat, dodajemy jajo, sól, spirytus, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy dość lepkie ciasto.

    Z masy odrywamy niewielkie kawałki i na mocno omączonym blacie wałkujemy (ja rozgniatałam dłonią) placuszki o grubości około 1,5 cm. Standardowym kieliszkiem do wódki wykrawamy kółeczka.
  • xxx 2. Wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron, na niewielkim ogniu bez przykrycia. Kuleczki mają swobodnie pływać w tłuszczu.
  • xxx 3. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Przygotowujemy lukier mieszając cukier, wodę i cynamon, zamaczamy pączusie i odkładamy do stężenia lukru.

Porady

Jeśli ktoś nie przepada za cynamonem, może go pominąć i do cukru pudru dodać sok z cytryny. Porcja na duży talerz kuleczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować