Kule twarogowe z cynamonowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg gnieciemy porządnie widelcem, następnie wysypujemy go na blat, dodajemy jajo, sól, spirytus, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy dość lepkie ciasto.
Z masy odrywamy niewielkie kawałki i na mocno omączonym blacie wałkujemy (ja rozgniatałam dłonią) placuszki o grubości około 1,5 cm. Standardowym kieliszkiem do wódki wykrawamy kółeczka.
2.Wrzucamy je na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron, na niewielkim ogniu bez przykrycia. Kuleczki mają swobodnie pływać w tłuszczu.
3.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy lukier mieszając cukier, wodę i cynamon, zamaczamy pączusie i odkładamy do stężenia lukru.
Porady
Jeśli ktoś nie przepada za cynamonem, może go pominąć i do cukru pudru dodać sok z cytryny.
Porcja na duży talerz kuleczek.
Komentarze