Takie kule są idealnym dodatkiem do pieczonych mięs,ale również będą świetnym daniem na piątkowy obiad na przykład z ulubionym sosem.
1 godz. 10 min
Składniki:
200 g ryżu
1 Fix Spaghetti 5 sery z brokułami Knorr
1/2 brokuła
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g serka topionego śmietankowego
50 g sera ementalera
50 g sera parmezan
200 ml słodkiej śmietanki
1/2 curry
bułka tarta
olej
Kule ryżowo-serowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu,odcedź i przełóż do miski.
Brokuła podziel na drobne różyczki zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut,odcedź dodaj do ryżu.
Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę,czosnek posiekaj i podsmaż na oleju,dodaj do ryżu.
Sery pokrój bardzo drobni i także dodaj do ryżu.
Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i curry,całość zagotuj,wlej sos do ryżu i wszystko dokładnie wymieszaj.
2.Z masy ryżowej formuj kule i obtaczaj w bułce tartej,układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz około 15-20 minut.
Komentarze