KULE RYŻOWE Z NIESPODZIANKĄ

5 (146 ocen)

  • 40 min

Proste i smaczne danie dla amatorów ryżu. Takie połączenie zaspokoi niejedno podniebienie.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki :
    30 dag ryżu
    25 dag truskawek
    3 czubate łyżki cukru
    sól
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kule ryżowe z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  KULE RYŻOWE Z NIESPODZIANKĄ 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu często mieszając. Gotujemy do momentu aż stanie się kleisty i gęsty. Odstawiamy do ostudzenia. Truskawki gotujemy w litrze wody z dodatkiem cukru przez kilka minut. Następnie bierzemy garstkę ryżu, spłaszczamy, układamy truskawkę i formujemy kulę. Polewamy uzyskanym syropem z truskawek.

Porady

Zamiast soli do wody można dodać cukru, wtedy kule ryżowe będą słodsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować