Kukurydziano - selerowa zupa krem

5 (158 ocen)

Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna kremowa zupka z kukurydzy oraz selera korzeniowego. Serek fromage nadaje potrawie przyjemny śmietankowy posmak, a przyprawy i prażony słonecznik uzupełniają kompozycję. Polecam!

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy konserwowej (2 x 220 g bez zalewy)
    1 nieduży seler (350 g)
    12 cm – owy kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy
    200 g serka kremowego naturalnego fromage 25,1% tłuszczu
    4 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka oregano suszonego
    1 łyżeczka kminku całego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    do przybrania każdej porcji – prażone ziarna słonecznika, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Przystawki Krem Ser

Kukurydziano - selerowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kukurydziano - selerowa zupa krem 1. Seler obrać i drobno pokroić. Pora i obrany czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione składniki, wsypać oregano, kminek i chilli. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Kukurydziano - selerowa zupa krem 2. Dołożyć osączoną kukurydzę i smażyć jeszcze 2 – 3 min, także mieszając.
  • Kukurydziano - selerowa zupa krem 3. Bulion wymieszać z mąką, po czym wlać do garnka z warzywami i przyprawami. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Całość gotować 20 – 30 min (do miękkości składników). Od czasu do czasu składniki zamieszać. Garnek zdjąć z ognia. Dołożyć serek i całość zmiksować blenderem. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem, ponownie zagotować. Każdą porcję zupy przybrać słonecznikiem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować