Kukurydziane kluchy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

bez jajek, delikatne, rozpływające się w ustach.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kolba kukurydzy (ugotowana): 1 sztuka
    - ziemniaki (ugotowane): 1 kilogram
    - mąka pszenna (+ do podsypania): 2 szklanki
    - marchew: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - kwaszona kapusta: 650 gramów
    - wędzony boczek: 20 dekagramów
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kukurydziane kluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną kukurydzę obrać z kolby i zmiksować na papkę.
    Ziemniaki ugotować, dodać do malaksera i miksować razem z kukurydzianą papką do czasu połączenia się obu składników.
  • 2. Dodać mąkę, wymieszać i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.
    Delikatnie wgnieść jeszcze trochę mąki ze stolnicy. Ciasto jest dość lepkie więc nie należy przesadzić z mąką!
  • 3. Podzielić ciasto na kilka kulek ( u mnie były 3 ) i ponownie zagnieść tworząc wałek.
    Każdy wałek pociąć na kilka części a te jeszcze na połowę. Uformować z każdej części kulkę, którą na środku rozpłaszczamy i składamy do środka tworząc jakby usta.
    Gotujemy wodę z solą w dużym garnku i wkładamy kluski partiami.
  • 4. Kapustę wrzucamy do garnka, dodajemy cebulę i startą marchew na grubej tarce. Doprawiamy pieprzem.
    Gotujemy do miękkości ale nie pozwalamy na rozgotowanie się!
  • 5. Boczek kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy na patelnie z 2 łyżkami oleju. Dodajemy połowę obranej z kolby surowej kukurydzy i smażymy razem z boczkiem do czasu wytopienia się.
  • 6. Do naczynia ( u mnie kamionka ) nakładamy najpierw kapustę, następnie kluchy i polewamy wysmażonym boczkiem z dodatkiem kukurydzy. Posypujemy kilkoma listkami kopru i podajemy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować