Kukurydziane kluchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowaną kukurydzę obrać z kolby i zmiksować na papkę.
Ziemniaki ugotować, dodać do malaksera i miksować razem z kukurydzianą papką do czasu połączenia się obu składników.
2.Dodać mąkę, wymieszać i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką.
Delikatnie wgnieść jeszcze trochę mąki ze stolnicy. Ciasto jest dość lepkie więc nie należy przesadzić z mąką!
3.Podzielić ciasto na kilka kulek ( u mnie były 3 ) i ponownie zagnieść tworząc wałek.
Każdy wałek pociąć na kilka części a te jeszcze na połowę. Uformować z każdej części kulkę, którą na środku rozpłaszczamy i składamy do środka tworząc jakby usta.
Gotujemy wodę z solą w dużym garnku i wkładamy kluski partiami.
4.Kapustę wrzucamy do garnka, dodajemy cebulę i startą marchew na grubej tarce. Doprawiamy pieprzem.
Gotujemy do miękkości ale nie pozwalamy na rozgotowanie się!
5.Boczek kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy na patelnie z 2 łyżkami oleju. Dodajemy połowę obranej z kolby surowej kukurydzy i smażymy razem z boczkiem do czasu wytopienia się.
6.Do naczynia ( u mnie kamionka ) nakładamy najpierw kapustę, następnie kluchy i polewamy wysmażonym boczkiem z dodatkiem kukurydzy. Posypujemy kilkoma listkami kopru i podajemy.
Smacznego!
Komentarze