Kukurydza z ziołowym masłem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Proste, ale jakże zdrowe i smaczne danie. Wystarczy mieć dobre masełko ziołowe i ładną kolbę kukurydzy, by cieszyć się tą aromatyczną zakąską.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 2 kolby kukurydzy
    · 1/2 łyżeczki cukru
    · 100 g miękkiego masła
    · 4 łyżeczki pistacjowego pesto lub: 1 łyżeczka posiekanej bazylii, łyżeczka posiekanego oregano i łyżka posiekanej natki pietruszki
    · pieprz i sól do smaku

Kukurydza z ziołowym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę gotujemy do miękkości (ok. 20 - 25 minut) -do wody dajemy cukier. Kukurydzę solimy bezpośrednio na talerzu. Dzięki temu podczas gotowania nie stwardnieje. Gorącą kukurydzę podajemy z ziołowym masełkiem- najlepiej przygotować je nieco wcześniej. 100 g miękkiego masła łączymy albo z pistacjowym pesto, albo z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło. Zimne masło podajemy z gorącą kukurydzą.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy