Kukurydza z grilla

4.5 (187 ocen)

Znana najbardziej z amerykańskich filmów kukurydza z grilla to świetna przekąska pasująca do mięs i ryb z grilla. Zaletą jest to, że przepis podstawowy, można modyfikować na wiele sposobów.

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy
    2 łyżeczki masła
    1 duży ząbek czosnku
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Grill

Kukurydza z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odrywamy liście oraz „wąsy” znajdujące się pod liśćmi z kolby. Kukurydzę myjemy i gotujemy na półtwardo w szerokim garnku.
  • 2. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, smarujemy kolby takim masełkiem i zawijamy w folię aluminiową.
  • 3. Kukurydza z grilla powinna być miękka i soczysta – czas grillowania zależy od jej rozmiaru czy wielkości ognia, dlatego najlepiej sprawdzać jej stopień zgrillowania na bieżąco – ogólnie 15 minut grillowania powinno wystarczyć. Zadbajmy też o to, by co jakiś czas kolby obrócić, by równomiernie się piekła.
  • 4. Jeśli chcemy uzyskać efekt przypieczenia kukurydzy, wyjmijmy ją z folii i zgrillujmy ją na dużym ogniu tuż przed podaniem

Porady

Kukurydza z grilla to wdzięczne danie, które możemy przygotować na wiele sposobów: Do masła dodaj pół łyżeczki wędzonej papryki Suszone chilli wymieszaj z masłem i skórką startą z limonki i mieszaniną natrzyj kolby Kukurydzę posmaruj bazyliowym pesto, posyp startym parmezanem sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym i ziarnami sezamu Kukurydza z grilla może być też grillowana w liściach, wtedy nie obgotowujemy jej przed wrzuceniem na ruszt, a jedynie usuwamy zewnętrzne liście i nitki, grillujemy dłużej, do miękkości, obracając co jakiś czas.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować