Kukurydza w sosie na ciepło

1 (1 ocen)

Klasyczna kukurydza z wody podana z delikatnym i aromatycznym sosem serowo - musztardowym. Takie danie można zaserwować w stylu fondue i po prostu maczać ugotowane kolby w sosie.

Składniki:

  • Na 4 porcje:

    8 kolb kukurydzy

    Sos:
    100 g żółtego sera
    1 łyżka masła
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 szklanka mleka
    1 łyżka musztardy stołowej
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Kukurydza w sosie na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kukurydza w sosie  na ciepło 1. W garnku rozpuścić masło, oprószyć mąką i chwilę zasmażyć. Powoli wlać bulion i mleko. Mieszając, zagotować. Dodać musztardę i kminek - wymieszać.
  • Kukurydza w sosie  na ciepło 2. Dołożyć starty żółty ser i, mieszając, podgrzewać, aż się rozpuści. Sos doprawić do smaku solą.
    Osączone kolby kukurydzy (po 2 na porcję) podawać polane sosem na ciepło.
  • 3. Kukurydzę zalać wodą z dodatkiem szczypty cukru. Od momentu zawrzenia gotować 15 - 20 min. Gotowe kolby zabezpieczyć przed wystygnięciem.

Porady

Sos można podać oddzielnie w naczyniu lub zestawie do fondue i wtedy maczać w nim kolby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Kukurydza Mleko Ser żółty Gotowe sosy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować