Likier nadaje babce smaczny aromacik i kolor:)warto tak zacną babkę podstawić na świąteczny stole. Ciasto spokojnie można podać dzieciom ponieważ alkohol się utlenia podczas pieczenia.
Kukułkowa babka z rodzynkami i suszonym ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy i utrzeć do białości. Cały czas ucierając dodać cienki strumieniem olej oraz likier.
2. Potem dodać resztę piany i także delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i ananasa i po raz ostatni wymieszać. Przelać do silikonowej formy ( tradycyjną nasmarować masłem i wysypać bułką). Piec w 190 st około 60 minut. Ostudzić. Wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
3. Następnie dodawać partiami mąkę cały czas ucierając. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski z ciastem dodać 1/3 ubitej piany i delikatnie ruchem zagarniącym wymieszać.
Komentarze