Kugiel z sosem i wędzonym boczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To tradycyjne danie pieczone od wielu lat w mojej rodzinie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na kugiel:

    2 kg ziemniaków
    2 białe cebule
    100g masła
    czubata łyżeczka soli
    czubata łyżeczka pieprzu
    łyżka bułki tartej
    1 szklanka mleka
    4 jajka
    2 łyżki kaszy manny

    Składniki na sos:

    300 ml śmietanki 30 %
    200 g serków topionych z wędzonym kurczakiem Sertop
    200 g boczku wędzonego (bardzo chudego)
    szczypta soli
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Dania główne Sosy

Kugiel z sosem i wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odciskamy dokładnie z nadmiaru wody do innego naczynia. Odstawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy płyn i zostawiamy skrobię, wkładamy z powrotem ziemniaki. Zalewamy szklanką gorącego mleka.

    Na patelni rozgrzewamy 50 g masła i podsmażamy drobno pokrojone dwie cebule. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
    Dodajemy cebulę.

    Naczynie żaroodporne (możemy użyć jedno duże naczynie lub kilka mniejszych) smarujemy masłem i posypujemy odrobiną bułki tartej na wszystkich ściankach. Wkładamy masę ziemniaczaną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.

    Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek.

    Do garnuszka wlewamy śmietankę i dodajemy serki topione, wrzucamy boczek, doprawiamy solą oraz startym ząbkiem czosnku.

    Przygotowany kugiel kroimy na kawałki i podajemy z gorącym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Serek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować