Kubusiowe ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Proste i naprawdę pyszne ciasto:) Można je piec z różnymi owocami przez okrągły rok. Ciasto z rabarbarem wyszło idealnie, lekko kwaskowate i wilgotne.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    3 łyżki wody
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    owoce (najlepiej rabarbar, mogą być też truskawki, brzoskwinie, jabłka, wiśnie itd.)
    250 g margaryny

Kubusiowe ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kubuś nie może się już doczekać aż ciasto wyrośnie 1. Margarynę z cukrem oraz wodą należy rozpuścić np. w w rondelku.
    Gdy ostygnie dodać jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wszystko razem zmiksować. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą albo mąką prostokątną blachę. Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone owoce. Najsmaczniejsze ciasto wychodzi chyba z rabarbarem, truskawkami lub brzoskwiniami z puszki, ale mogą to też być np. wiśnie, jabłka lub owoce mieszane. Układamy je w niedużych odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę dobrze wyrosnąć. Pieczemy je na złocisty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Jest smaczne zarówno na ciepło jak i oczywiście na zimno. Dziwnym trafem całość znika po około pół godziny od upieczenia ;)

Porady

Rabarbar można sparzyć w lekko osłodzonej wodzie. Zamiast smarowania blaszki i wysypywania bułką, można użyć papieru do pieczenia.

Komentarze

Podobne przepisy