Kubuś Puchatek z garnczkiem miodu

0 (0 ocen)

Na pomysł takiego tortu wpadł mój mąż, wykonanie juz należało wyłącznie do mnie:) Nasz synek był zachwycony tym tortem.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 dużych jajek,
    2,5 szkl. mąki pszennej,
    1,5 szkl. cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy.

    Krem:
    3/4l mleka,
    2 budynie waniliowe,
    100 g mlecznej czekolady,
    50 g gorzkiej czekolady,
    220 gram margaryny,
    6 łyżek cukru.

    Wierzch:
    1/2 l śmietanki 30%,
    2 śmietan-fixy,
    4 łyżki cukru pudru,
    barwniki spożywcze: żółty, czerwony i niebieski,
    krem czekoladowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kubuś puchatek z garnczkiem miodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i wanilią. Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem. Dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem formę o wym. 37x42cm. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Przestudzić. Następnie z ciasta wyciąć kontur Kubusia oraz ganka z miodem. Wszystko przekroić w poprzek na 3 części.
  • 2. Na mleku z cukrem ugotować oba budynie, przestudzić. Margarynę utrzeć z zimnym budyniem. Na koniec dodać stopioną, zimną mleczną czekoladę. Gorzką czekoladę posiekać i wymieszać z kremem. Gotową masą przełożyć wszystkie warstwy tortu.
  • 3. Śmietankę ubić z fixami i pudrem. Podzielić na 3 części, każdą wymieszać ze szczyptą innego barwnika. Posmarować wierzch i boki Kubusia według odpowiednich kolorów. Krem czekoladowy przełożyć do szprycy i namalować oczy, nos i buzię misia. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować