Kubełki z budyniem winnym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier i dodajemy margarynę. Łączymy ze sobą nożem do uzyskania piaskowej konsystencji.
Następnie dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto i odkładamy na pół godziny do zamrażarki.
2.Gdy ciasto jest już dobrze zimne wałkujemy, wycinamy koła i paski i wylepiamy nimi foremki. Następnie pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut.
Studzimy.
3.Budyń winny:
Z 750 ml wina odlewamy około szklankę, a resztę gotujemy. W pozostałej części rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtka oraz cukier. Do gotującego się wina wlewamy mieszaninę i gotujemy, aż budyń nam zgęstnieje. Jeśli nie jest wystarczająco słodki, słodzimy.
4.Foremki wypełniamy jeszcze ciepłym budyniem i podajemy z dowolnymi owocami.
Smacznego :o)
Komentarze