Kubełki z budyniem winnym.

0 (0 ocen)

Budyń z wina? Czemu nie :o) To idealne połączenie z ciastem kruchym.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    -500g mąki,
    -250g margaryny,
    -100g cukru,
    -2 łyżki śmietany,
    -2 żółtka.

    Budyń winny:
    -750 ml wina półwytrawnego,
    -3 łyżki mąki pszennej,
    -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    -cukier (dosładzamy wedle uznania),
    -2 żółtka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wina

Kubełki z budyniem winnym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier i dodajemy margarynę. Łączymy ze sobą nożem do uzyskania piaskowej konsystencji.
    Następnie dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto i odkładamy na pół godziny do zamrażarki.
  • 2. Gdy ciasto jest już dobrze zimne wałkujemy, wycinamy koła i paski i wylepiamy nimi foremki. Następnie pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut.
    Studzimy.
  • 3. Budyń winny:
    Z 750 ml wina odlewamy około szklankę, a resztę gotujemy. W pozostałej części rozrabiamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtka oraz cukier. Do gotującego się wina wlewamy mieszaninę i gotujemy, aż budyń nam zgęstnieje. Jeśli nie jest wystarczająco słodki, słodzimy.
  • 4. Foremki wypełniamy jeszcze ciepłym budyniem i podajemy z dowolnymi owocami.
    Smacznego :o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować