Kubańska wieprzowina

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kilka dni temu obejrzałam świetny film "Chef", w którym gotowanie odgrywa dużą rolę, podobnie, jak bloger recenzujący restauracje :). Zainspirował mnie przepis na kubańskie kanapki, stąd następnego dnia zabrałam się za przygotowanie kubańskiej wieprzowiny

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka, szynka)
    2 szklanki soku z pomarańczy
    pół szklanki oleju lub oliwy
    pomarańcza
    cytryna
    limonka
    ostra papryczka
    5 ząbków czosnku
    łyżka kolorowego pieprzu
    łyżka oregano
    1,5 łyżeczki soli
    płatki chili ewentualnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kubańska wieprzowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać sok z pomarańczy z oliwą, wycisnąć sok z połowy cytryny, z połowy limonki, resztę owoców pokroić w plasterki.
    Dodać pokrojoną w plasterki papryczkę i ząbki czosnku.
    Mięso obtoczyć w soli, pieprzu i oregano, włożyć do marynaty, obłożyć owocami, papryką i czosnkiem.
    Całość posypać płatkami chilli.
    Zostawić w marynacie najlepiej na noc.
    Następnego dnia przełożyć do brytfanki, wlać płyn, ale wyjąć owoce - sos od skórek może zrobić się gorzki (piekłam z owocami i sos wyszedł średnio smaczny).
    Piec przez 1,5 godziny w temp. 200 st. pod przykryciem, a kolejne 10 minut bez przykrycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować