TORT Księga komunijna

4.49 (191 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Bardzo pracowity i czasochłonny wypiek, ale za to efekt zachwyci wszystkich uczestników uroczystości komunijnej.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Pieczemy 2 duże biszkopty: jasny i ciemny
    Produkty na jasny biszkopt:
    6 jajek
    1, ½ szklanki mąki tortowej
    1 ¼ szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Produkty na ciemny biszkopt:
    6 jajek
    1, ½ szklanki mąki tortowej
    1 ¼ szklanki cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao


    Krem:
    5 kostek Kasi lub dobrego masła
    3 budynie śmietankowe ugotowane wg przepisu
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    aromaty wg gustu

    2 słoiki dżemu wg gustu
    ¼ szklanki soku z świeżego czerwonego buraczka

Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort księga komunijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 kostki margaryny ucieramy na krem z zimnym budyniem.


    Z pozostałych 2 kostek margaryny robimy krem jajeczny tzn. jajka ubijamy na parze z cukrem, studzimy i ucieramy na krem z margaryną. Połowę kremy odkładamy, a do drugiej połowy dodajemy stopniowo sok z buraka (jest bez smaku i aromatu także nie wpłynie na smak kremu).
  • 2. Biszkopty kroimy wzdłuż na dwa równe placki, potem przekrawamy na pół, czyli ostatecznie mamy 8 małych placków. Wszystkie placki skrapiamy Potrzebujemy dużą tece (sporo większą od blaszki w której piekliśmy biszkopty) na niej układamy dwa ciemne biszkopty w odległości od siebie ok. 7 cm. Placki smarujemy kremem budyniowym a na wierzch nakładamy cienką warstwę dżemu. Przykrywamy to następnie dwoma jasnym biszkoptami, z tymże placki kładziemy już bliżej siebie, czyli w odległości ok. 5 cm. Również smarujemy kremem budyniowym i dżemem. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma plackami. Ostanie dwa placki muszą już być tak blisko siebie aby się dotykały. Delikatnie formujemy środek księgi, tak aby był zapadnięty do środka.
    Boki tortu delikatnie ścinamy, aby nie było „schodów”. Wierzch księgi smarujemy białym jajecznym kremem, a boki różowym (tym z buraczków).
  • 3. Ozdabiamy wg uznania. Literki można zrobić z rozpuszczonej czekolady. Tzn. napisać odpowiedni tekst na kartce papieru, kartkę umieścić w foliowej koszulce. Rozpuszczoną czekoladę wlać w woreczek strunowy w którym następnie robimy dziurkę i powoli piszemy tekst. Każda literka musi być osobno. Następnie wkładamy do lodówki, gdy literki zrobią się twarde można je odklejać od foli i nakładać na tort. Hostię można zrobić z galaretki, ugotowanej w mniejszej ilości wody i wylaną na styropianowy talerzyk na którym wcześniej należy narysować kształt kielicha i hostii. Różaniec można zrobić z masy marcepanowej lub też kupić w sklepie czekoladowe groszki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować