"Książkowiec" z czosnkiem, ziołami i parmezanem

5 (192 ocen)

Drożdżowy chlebek do odrywania z dodatkiem czosnku, ziół, suszonych pomidorów i parmezanu

Składniki:

  • CIASTO:
    4 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650 + do podsypania
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 szklanka (250 ml) letniego mleka
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki masła
    2 jajka
    masło do wysmarowania keksówki o wymiarach 10x28 cm
    DO PRZEŁOŻENIA:
    6 dag masła
    3 ząbki czosnku
    około pół szklanki posiekanej natki pietruszki – zwykłej i kędzierzawej
    około 1/4 szklanki posiekanych listków bazylii
    1 łyżeczka suszonego oregano
    2 łyżki suszonych pomidorów
    40 g startego parmezanu – z czego około 1/3 do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

"książkowiec" z czosnkiem, ziołami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże wymieszałam z cukrem i kilkoma łyżkami letniego mleka, odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopiłam – rondelek pozostawiłam sobie do stopienia masła na przełożenie.
    Mąkę przesiałam do miski, wymieszałam z solą, dodałam wyrośnięte drożdże, jajka, stopione masło i resztę letniego mleka.
    Przez co najmniej 10 minut wyrabiałam do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta . Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Zioła i przyprawy 2. Zioła opłukałam, dokładnie osuszyłam, posiekałam. Masło rozpuściłam w rondelku, wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Formowanie ciasta 3. Keksówkę wysmarowałam masłem.
    Wyrośnięte ciasto przebiłam, zarobiłam krótko i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowałam na kwadrat o bokach 40x40 cm.
    Ciasto posmarowałam masłem z czosnkiem, posypałam ziołami, suszonymi pomidorami i około 2/3 parmezanu.
    Placek pokroiłam na cztery pasy o szerokości 10 cm, ułożyłam je jeden na drugim. W poprzek przekroiłam na 6 części.
  • Układanie w blaszce 4. . „Pakieciki” ciasta układałam w keksówce na dłuższym boku, jeden za drugim. Ostatni kawałek odwróciłam tak, aby posmarowana strona nie była na zewnątrz.
  • Ciasto przed wyrastaniem 5. Wierzch posypałam pozostałym parmezanem, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte, gotowe do pieczenia 6. Kiedy wypełniło foremkę, wstawiłam je do nagrzanego do 190 stopni z termo obiegiem piekarnika. Piekłam 30 minut. Z foremki wyjęłam dopiero jak troszkę przestygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Parmezan Suszone pomidory Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować