Ciasto kryształek na budyniowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier a następie żółtka. Budyń wsypujemy do szklanki (250 ml) i dodajemy kakao oraz tyle mąki, aby ją dopełnić. (Jej ilość uzależniona jest od wielkości łyżki.) Dosypujemy proszek. Zawartość szklanki miksujemy z masą jajeczną.
2.Ciasto przelewamy do kwadratowej formy i pieczemy około 30 minut w 165 stopniach ( góra + dół + termoobieg). Studzimy.
3.Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Kiedy przestygną wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe kroimy w drobną kostkę.
4.Ostygnięty biszkopt władamy ponownie do formy. Żeby masa śmietanowa nie spływała, przestrzeń między ciastem a brzegiem blaszki wypełniamy folią aluminiową.
5.Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy napęcznieje rozpuszczamy.
6.Śmietanę łączymy z cukrem pudrem oraz wanilią. Dodajemy pokrojone galaretki. Całość dokładnie mieszamy razem z żelatyną. Masę wylewamy na biszkopt.
7.Białą czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach a mleczną na drobniejszych. Posypujemy wierz ciasta najpierw jasnymi wiórkami a potem brązowymi.
Komentarze