Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Ciągle ubijając dodawaj po trochę cukier a na koniec po jednym żółtku.
Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
Spód tortownicy wyłóż papierem. Piecz w temperaturze 180 stopni 15-20 minut (patyczek powinien być suchy).
Biszkopt wystudź. Po przestudzeniu przekrój wzdłuż. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na spód ułóż jeden z blatów.
2.MASA:
Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzącej wody. Przelej do osobnych pojemniczków i odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia i ścięcia (przynajmniej na 2-3 godziny).
Galaretki pokrój w kostkę.
Żelatynę rozpuść w gorącym mleku. Śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając wlej mleko z żelatyną. Kiedy masa zacznie się gęstnieć dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.
Na blat ułożony w tortownicy wylej tężejącą masę, przykryj drugim blatem i lekko dociśnij. Odstaw na przynajmniej 12 godzin do schłodzenia.
Komentarze