kryształek

5 (182 ocen)

  • 50 min

Kolorowe ciasto, które ubostwialam w dziecinstwie

  • 50 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jaj,
    20 dkg cukru pudru,
    1/2 szklanki maki pszennej,
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    cukier waniliowy,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia.
    MASA:
    1 litr śmietany 30%lub 36%,
    4 galaretki o róznych kolorach,
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Kryształek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem.Delikatnie wymieszać.Piec w temp.180stopni ok 25 minut.
  • 2. Jedną galaretkę rozpuścić w niepełniej szklance wody, ostudzić.Pozostale galaretki rozpuscic wg przepisu na opakowaniu.

    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i na koniec szybko wymieszać z galaretkami pokrojonymi w kostkę.

    Biszkopt przekroić na pół,wyłożyć masę(dość szybko bo będzie tężeć) i przykryć drugą częścią biszkoptu.Odstawić do lodówki albo w chłodne miejsce do stężenia.Posypać cukrem pudrem.
    Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, bo lepiej będzie go przekroić.

    Zamiast 3 galaretek można dać 2 wtedy będzie w cieście więcej śmietany.

Porady

Smietany nie nalezy ubijac zbyt dlugo bo nabierze maslanego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować