1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem.Delikatnie wymieszać.Piec w temp.180stopni ok 25 minut.
2.Jedną galaretkę rozpuścić w niepełniej szklance wody, ostudzić.Pozostale galaretki rozpuscic wg przepisu na opakowaniu.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę i na koniec szybko wymieszać z galaretkami pokrojonymi w kostkę.
Biszkopt przekroić na pół,wyłożyć masę(dość szybko bo będzie tężeć) i przykryć drugą częścią biszkoptu.Odstawić do lodówki albo w chłodne miejsce do stężenia.Posypać cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, bo lepiej będzie go przekroić.
Zamiast 3 galaretek można dać 2 wtedy będzie w cieście więcej śmietany.
Porady
Smietany nie nalezy ubijac zbyt dlugo bo nabierze maslanego smaku.
Komentarze