Ciasto Kryształek

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto pamiętam z mojego dzieciństwa. W domu mówi się na nie 'kryształek' ponieważ galaretka w masie tworzy właśnie takie małe kryształki :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa:
    3 galaretki dowolnych kolorów
    4 łyżki żelatyny
    ¼ szklanki ciepłej wody
    3 łyżki cukru pudru
    0,5 litra śmietany 30%

    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto kryształek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić, dodać żółtka i cukier. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie dodać mieszając łyżką. Wylać na formę (30x30cm) do pieczenia wyłożoną papierem i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wystygnięciu przeciąć na pół. Jedną połówkę przełożyć do formy, drugą zostawić na wierzch.
  • Masa 2. Masa: Galaretki rozpuścić według przepisu, gdy zastygną pokroić je na mniejsze kawałki. Ubić bitą śmietanę z cukrem pudrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie, a następnie, po wymieszaniu żelatyny wsypać pokrojone galaretki. Masę przełożyć na pierwszą warstwę biszkoptu i przykryć drugą warstwą ciasta. Udekorować cukrem pudrem.

Porady

Galaretki warto przygotować wieczorem, dzień wcześniej - nie trzeba będzie czekać aż w końcu zastygną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować