Krystalizowane kwiaty

5 (183 ocen)

Nietuzinkowa dekoracja ciast i deserów. Takie kwiaty możemy wykorzystać, gdy zabraknie świeżych w ogrodzie :)

Składniki:

  • kilka luk kilkanaście dowolnych kwiatów ( u mnie kwiaty fiołka, stokrotek i pąki kwiatów jabłoni),
    czubata łyżka drobnego cukru,
    1 białko ubite na pianę
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dodatki

Krystalizowane kwiaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty oczyścić i nałożyć na nie białko pędzelkiem, smarując każdy płatek osobno zarówno od wewnętrznej jak i zewnętrznej strony. Następnie posypać kwiatki cukrem - również z dwóch stron.Nadmiar cukru delikatnie strzepnąć. Tak przygotowane kwiaty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszyć w piekarniku w temperaturze 50 stopni. Przełożyć do pojemnika i przechowywać w suchym miejscu.

Porady

Tak przygotowane kwiaty można przechowywać przez 2, 3 miesiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować