Kruszonkowy ze śliwkami i marchewką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna chrupiaca kruszonka z owocami w srodku

  • 15 min

Składniki:

  • Na kruszonkę - ciasto
    30 dkg mąki pszennej
    1 jajko
    10 dkg masła
    10 dkg cukru
    Łyżeczka pr. do pieczenia
    Nadzienie:
    40 dkg śliwek węgierek – bez pestek
    Marchewka średnia (15 dkg)
    Budyń śmietankowy
    Łyżka cukru ( u mnie trzcinowy)
    Łyżeczka przyprawy do piernika(płaska)

Kruszonkowy ze śliwkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i umytą marchewkę starłam na tarce o drobnych oczkach, śliwki rozdrobniłam w blenderze.
    Przełożyłam do miski, dodałam budyń ( w proszku) łyżeczkę przyprawy do piernika i cukier, wymieszałam dokładnie.
    Przygotowałam „ciasto”, łącząc składniki palcami, aż powstała kruszonka. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypałam połowę, i lekko ugniotłam, przełożyłam nadzienie sliwkowe i dałam resztę kruszonki. Piekłam 45 minut w 170 st.C.
    To porcja na małą blaszkę, moja ma 28x23,5 cm
    Można z powodzeniem podwoić ilość składników, to ciacho praktycznie nie rośnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy