KRUSZONKOWIEC z TRUSKAWKAMI (SBRICIOLATA di FRAGOLE)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, bardzo kruche ciasto. Rozpływa się w ustach. Polecam w sezonie truskawkowym, który już tuż tuż...

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g mąki
    50 g cukru
    80 g masła
    1 jajko
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z 1 cytryny
    szczypta soli
     ok.5 łyżek marmolady truskawkowej
    ok. 200 g świeżych dojrzałych truskawek
     
    dodatkowo:
    cukier puder (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Marmolady

Kruszonkowiec z truskawkami (sbriciolata di fragole) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier, jajko, kawałeczki masła, szczyptę soli, starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i posiekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie kruszonka.Wstaw do lodówki i pozostaw do schłodzenia.
  • 2. Blaszkę o średnicy Ø 22-24 cm wyściel papierem do pieczenia. Wyjmij 2/3 schłodzonego ciasta i rozkruszając dłońmi wyłóż dno blaszki. Dociśnij delikatnie ciasto dookoła brzegów( w ten sposób nie rozkuszy się podczas wyciagania z foremki) i do dna.
  • 3. Truskawki umyj i pokrój na plasterki. Rozsmaruj na cieście marmoladę i ułóż pokrojone truskawki. Posyp pozostałym schłodzonym ciastem.
  • 4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 35-40 min. Podawaj posypane cukrem pudrem.
    BUON APPETITO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować