Ciasto Kruszonkowiec

0 (0 ocen)

To pyszne ciasto z bezą i kruszonką. Możemy zrobić je ze składników, które zazwyczaj mamy w domu.

Składniki:

  • 5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
    100g masła lub margaryny (u mnie masło)
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić tradycyjną pszenną)
    1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do bezy
    słoik dżemu (około 250ml)

Ciasto kruszonkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy żółtka, masło/margarynę, mąkę i 1/4 szklanki cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma.
  • 2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki. Nie ugniatamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
  • 3. W czasie kiedy ciasto się podpieka ubijamy białka ze szczyptą soli i 1/4 szklanki cukru.
  • 4. Podpieczony spód smarujemy dżemem, na który wykładamy pianę z białek. Posypujemy pozostałą kruszonką.
  • 5. Pieczemy w niezmienionej temperaturze przez około 40 minut.
  • 6. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu piana nie opadnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy