Kruszonkowe kostki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka i zagnieść kruche ciasto, następnie schłodzić.
Rabarbar obrać i pokroić w plasterki wymieszać z cukrem i rozgotować na koniec dodać szczyptę soli i po wystudzeniu wymieszać z mąką ziemniaczaną.
2.Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć połową schłodzonego ciasta na nim rozsmarować mus rabarbarowy i po wierzchu posypać poskubanymi kawałeczkami pozostałego ciasta( można też zetrzeć na tarce).
Truskawki pokroić w plasterki i posypać po cieście.
3.Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 45 min po upieczeniu lekko przestudzić i pokroić na porcję takie około 10cm na 10 cm. śmietankę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, następnie wycisnąć z ozdobnie na środku każdej kostki.
Komentarze