Kruszonkowe kostki

0 (0 ocen)

Bardzo pyszne ciasto które podajemy w towarzystwie lodów lub bitej śmietany

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    15 dag cukru
    20 dag margaryny
    2 jajka
    1 mała paczka proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    80 dag rabarbaru
    1.5 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    kilka truskawek
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 śmietan-fiks
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruszonkowe kostki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajka i zagnieść kruche ciasto, następnie schłodzić.
    Rabarbar obrać i pokroić w plasterki wymieszać z cukrem i rozgotować na koniec dodać szczyptę soli i po wystudzeniu wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • kruszonkowe kostki 2. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć połową schłodzonego ciasta na nim rozsmarować mus rabarbarowy i po wierzchu posypać poskubanymi kawałeczkami pozostałego ciasta( można też zetrzeć na tarce).
    Truskawki pokroić w plasterki i posypać po cieście.
  • 3. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 45 min po upieczeniu lekko przestudzić i pokroić na porcję takie około 10cm na 10 cm. śmietankę ubić z cukrem waniliowym i śmietan-fiksem, następnie wycisnąć z ozdobnie na środku każdej kostki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować